Samsun Atakum Diş ve Ağız Hastalıkları Tedavileri ve Çözümleri

Ağız Kokusu (Halitosis)

Halitosis yani ağız kokusu ağızdan veya burundan gelen, hem kişiyi hem de çevresindekileri rahatsız eden nefesteki çirkin kokudur . Kötü ağız kokusu; kişide sosyal baskı, psikososyal stres ve özgüven problemleri oluşmasına yol açtığı gibi kişiler arası iletişimi olumsuz etkilemekte hatta öyle ki ağız kokusu probleminden ötürü, sosyal ve bireysel izolasyonlar da görülebilmektedir. Ağız kokusu ile ilgili bilgi birikimi son yıllarda giderek artmış, tükürükte ve nefeste bakteriler tarafından üretilen uçucu sülfür bileşiklerinin (USB) direkt ölçümü geliştirilmiş, kokunun kaynakları ve nedenleri net olarak ortaya konabilmiştir.

Makale Detayları

  • Yazar: Pepuza Dental
  • Konu: Ağız Kokusu (Halitosis)
  • Kategori: Ortodonti

Ağız kokusu için hastaların diş hekimlerine başvurması sonucu ağız içi muayenesi yapılır. Diş çürükleri ve periodontal hastalıklardan sonra, diş hekimlerine yapılan en sık başvuru sebebi de ağız kokusudur.

Ağız Kokusu Kimlerde Görülür

Kötü ağız kokusu, toplumda sıkça ve her yaşta görülmekte, yetişkinlerin en az yüzde 50’sinde; yaşamlarının bir döneminde, özellikle sabah kalktıktan sonra sosyal olarak kabul edilemeyecek derecede ağız kokusu vardır. Yapılan araştırmalar, ağız kokusunun erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla olduğunu göstermektedir. Ayrıca 20 yaş üzeri bireylerde gençlere oranla 3 kat fazla gözlemlenmektedir.

Ağız kokusu sıklığı yüzde 50 gibi yüksek bir oranda rapor edilmesine karşın çok az hasta tedavi nedeniyle diş hekimine gelmektedir ve ağız kokusu sorunu yaşayan insanların, bu durumun tam olarak farkında olmamalarına, ‘koku paradoksu’ adı verilmektedir. Bunun yanında erkeklerin yaklaşık yüzde 50’sinin, kadınların da yüzde 60’ının kozmetik ağız spreyi kullandıkları belirtilmektedir.

Ağız Kokusunun Sebepleri Nelerdir?

Ağız kokusunun nedenleri patolojik ya da fizyolojik olabileceği gibi, bazı vakalarda her ikisi birlikte de olabilir. Patolojik halitozislerin yüzde 80-90’ı ağız, yüzde 10-20’si ağız dışı kaynaklıdır.

Mantar ve enfeksiyonlar, dişeti ve mukoza hastalıkları, dil ve dil kökü tabakası (pas), reflu ve postnazal (geniz) akıntı, kötü durumdaki implant ve protezler, diş çürükleri, kötü dolgular, tükürükte azalma ve ağız kuruluğu, ağız kanserleri, yarık damak, tonsil (bademcik) hastalıkları ağız kaynaklı nedenlerdendir.

Ağız ve Diş Sağlığım İyi Olduğu Halde Bu Koku Nereden Geliyor?

Ağız veya ağız dış kaynak ayırımını yapmanın en kolay yolu, ağız ve burun kokularını karşılaştırmaktır. Çünkü halitosisin ağız dışı nedenleri düşünüldüğünde akla gelen ilk organ burundur. Burun solunumu, aslen tercih edilmesi gereken solunum tipidir. Halitozisin etiyolojisinde önemli bir yeri olan ağız solunumu da burun tıkanıklığı sonucu oluşmaktadır.

Koku, burundan kaynaklanıyor veya medikal nedenlere sahipse; ileri değerlendirme için bir tıp doktoruna başvurulmalıdır. Bilinmektedir ki burun tıkanıklığının anatomik nedenleri arasında en sık görülenlerinden biri septum deviasyonudur; septum deviasyonu olan bir hastada, buna bağlı diğer burun patolojileri de daha inatçı ve daha sık izlenmektedir. Patolojiyi açıklayan ağız kaynaklı bir neden yoksa, ağız kokusu olan bir hastada, septum deviasyonunun ağız solunumu yaparak halitozise neden olabileceği mutlaka akla gelmelidir. Ağız kokusunun fizyolojik nedenleri de açlık, mensturasyon, sigara içiciliği, kötü ağız hijyeni, yemek artıkları, yüksek protein içerikli gıdalar, soğan, sarımsak, turp gibi odoriferöz yiyecekler, kahve, alkol ve bazı baharatlardır.

Pepuza Dental - Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

Rakamlarla yıllık başarılarımız

00+

Mutlu Tedavi

00+

Uzman Hekim

00+

Doğru Teşhis

00+

Kazanılan Ödül

Hizmetlerimiz

Pepuza Dental - Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

Ağız ve Diş Sağlığı merkezi olarak bir çok konuda çözümler üretmekteyiz. Uzman kadromuz ve deneyimli personelimiz ile sizlerin hizmetindeyiz.

  • Alanında uzman hekimler
  • Deneyimli personeller
  • Doğru teşhis ve çözümler
Tüm Tedaviler

Dental Implant
Tedavisi

Dental İmplant hastanın eksik dişlerin yerine cerrahi yöntemle...

Devamı

Estetik Gülüş
Tasarımı

Kişinin gülümsemesinin kendine özel hale getirilmesine gülüş tasarımı denir.

Devamı

Kanal
Tedavisi

Kanal tedavisi genelde ağrılı bir uygulama olarak görüldüğünden...

Devamı

Zirkonyum Diş
Kaplama

Beyaz renkli, sert bir metal olan zirkonyum elementi...

Devamı

Pepuza Dental
Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

Mesai saatleri içerisinde uzman hekimlere ve personellere danışabilirsiniz.

+90 362 230 38 85 +90 507 555 1919
Blog

Blog Yazıları

Hekimlerimizin yazdığı makaleler sizlere faydası olacak ve bilgilendirecektir.

Bebek ve Çocuklarda Ağız Bakımı Nasıl Olmalıdır?
30.07.2023

Bebek ve Çocuklarda Ağız Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Çocukların sağlığı hepimizin için çok önemlidir. Her anne ve baba için bebek ve çocuklarda ağız bakımı nasıl yapılmalı sorusu ise en önemli sorulardan birisidir.

Devamı
Diş İpi Kullanmanın Faydaları Nelerdir?
30.07.2023

Diş İpi Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Ağız ve diş sağlığı için diş fırçalamak en önemli uygulamalardan birisidir.

Devamı
Diş Beyazlatma Nedir, Yan Etkisi Var Mıdır?
30.07.2023

Diş Beyazlatma Nedir, Yan Etkisi Var Mıdır?

İnsanlarda sağlıklı ve beyaz dişler hem sağlık hem de estetik açıdan büyük bir önem taşımaktadır.

Devamı