Samsun Atakum Diş ve Ağız Hastalıkları Tedavileri ve Çözümleri

Tam Diş Protezleri

Tam diş protezleri, ağzının içinde diş olmayan kişilere yapılan, alt damak ve üst damaklara yerleştirilen protezlerdir. Tam protez dişler, ortalama 14 gün içinde, yaklaşık 5 seansta yapılır. İlk takıldığında bazı alanlarda vuruklar ve yaralar olabilir; hasta vuruklar sonrasında belirli bir zaman geçince kullanımına alışılır ve kendi dişiymiş gibi kabul eder. Ancak damaklı olanları takılıp çıkarılabilir protezler olduğundan diğer protez çeşitlerine göre kullanımları daha zordur. Üst ve alt çene kısmına kolaylıkla yerleştirilip çıkarılabilir; fakat sabit protezdeki çiğneme rahatlığı ve konforu olmaz.

Makale Detayları

  • Yazar: Pepuza Dental
  • Konu: Tam Diş Protezleri
  • Kategori: Ortodonti

Diş Protezleriyle Yaşamaya Alışmak

Diş protezine alışmak zaman alabilir fakat diş hekiminizle konuşarak neler beklemeniz gerektiği konusundaki tavsiyelerle zihninizi bu sürece hazırlayabilirsiniz. Diş protezinizle yemek yemek ya da konuşmak başlangıçta biraz zor olabilir; fakat biraz pratikle normal hayatınıza geri dönebilirsiniz. Bu yüzden diş protezlerinizi iyi bir şekilde korumak için günlük temizlik rutinine bağlı kalmaya çalışın. Diş protezlerini başka türlü belirtilmediği sürece gece çıkarmak, diş etlerinizin dinlenmesini ve diş protezlerinin kullanılmadıklarında görünümlerini korumak için önemlidir.

Tam diş protezleri yüzünüze gülümseme getirerek ve yeniden kendiniz gibi hissetmenizi sağlayarak hayatınıza olumlu etki edebilir .

Tam Diş Protezlerin Temizliği Nasıl Yapılır?

Tam protezlerin temizliği akan suyun altında fırça ve sabun yardımıyla yapılır . Protezler, kendi özel fırçaları ya da diş fırçası yardımıyla da temizlenebilir. Bunun yanında birçok markanın temizleyici tabletleri de vardır, bir su kabına atılarak, tablet ile protez bekletilerek temizlik yapılabilir. Temizlik için diş macunu kullanılmaması gerekir.

Tam Diş Protezler İle Yemek Yeme

Kişinin çenesinin ölçümü alınıp özel olarak yapılan protezler, üst ve alt çenedeki kemiklerin miktarlarına göre tutuculuğu değişir. Kemik miktarına bağlı protezin tutuculuğu ve oturmuş olma durumu, düzenlilik içinde sürüp gitmesi de değişir ve fazlaysa da iyidir. Protezlerle yemekler rahatça öğütülebilir. İlk yapıldıklarında; tam protezlerin dişin işlevlerini (ısırma, kesme, öğütme gibi) yerine getirmesinde ağız kasları alışana kadar biraz zorluk yaşanır. Sonrasında bu işlem rahatça yapılabilir.

Kemik miktarı üst ve alt çenede yeterli varlığı yoksa, protezin dişlerdeki tutuculuğu ve oturmuş olma ve düzenlilik içinde sürüp gitmesi durumu azalacağından protezin hareket etme ihtimali yemek yediği esnada vardır. Bu ihtimali ortadan kaldırmak için çene kemiğine yapılan implantlardan destek alınarak, özel yapıştırıcılarla protezlerin hareket etmemesi sağlanmış olur.

Tam Diş Protezlerin Estetiği Nasıldır?

Tam protezler takıldığında; yanak ve dudaklardaki çöküntülerinizi doldurup şişirir. Protez kullanılan dişlerinizin ön grupta olanlarına porselen tasarlanıp uygulanabilir. Bu durum da estetik memnuniyetinizi yükseltir.

Tam protez dişler kullanılırken nelere dikkat edilmelidir?

Tam protezlerin temizliğine özen göstermek ve temizlikte hiçbir şekilde kaynar su kullanmamak gerekir. Protez gece yatmadan önce ağızdan çıkarılmalı ve özel bir kap içerisinde saklanmalıdır. Bununla birlikte protezin kırılgan olduğu unutulmamalı, takıp çıkarırken veya temizlerken düşürme durumuna özen gösterilmelidir.

Protez dişler kırıldığında tamir olur mu?

Kırık şekli ve boyutuna bağlı olarak değişmekle birlikte kolaylıkla tamiri de mümkündür fakat tamir için çenelerden ölçü almak gerekir. Diğer açıdan protezden düşen dişler olursa, bunların da tamiri mümkündür.

Protez dişlerin tamir süresi ne kadardır?

Şekli ve boyutu itibariyle değişmesine karşın, genel olarak kırık olan protez dişlerin tamiri, 1 ya da 2 günde yapılır.

Şeker hastaları protez diş kullanabilir mi?

Tam protezler, tam dişsizlik olursa tüm hastalara yapılır. Bu durum şeker hastaları için de geçerlidir ancak uygulama yapıldıktan sonra ağız içinde meydana gelebilecek yara ve vurukların iyileşme süresi biraz uzayabilir. Ağız kuruluğu sorunları yaşanabileceğinden, özel jeller ve yapay tükürük kullanımına ihtiyaç duyulabilir.

Kemik erimesi olan hastalar diş protezi kullanabilir mi?

Ağızda gerçekleşen kemik erimesi ile vücuttaki osteoporozun (kemik erimesi) genel anlamda birbirleri ile ilişkisi yoktur. Ağız içinde yapılan muayene sonucu ve çekilen filmlere bakılarak, kemiğin yüksekliği ve kalınlığı kontrol edilir, uygunluğu saptanır ve aşırı kemik erimesi olursa vücudun başka yerlerinden kemik alınarak kemik hacmi sağlanır.

Alerjik hastalarda diş protezi kullanılabilir mi?

Hastaya öncelikli olarak alerji testi yapılarak nelere alerji olduğu belirlenmelidir. Metale alerjisi olanlar da kullanabilir çünkü içeriğinde metal yoktur; fakat tam protez kaplama malzemesi olan akriliğe karşı alerji varlığında tam protez kullanımı olmaz. Böyle bir durumda implant destekli protezler kullanılmalıdır.

Diş protezleri kullanım ömrü ne kadardır?

Protezlerin bakımı ve hijyeni iyi yapıldığında uzun yıllar kullanımı mümkündür. Yalnızca zayıflamış veya erimiş kemiklerde seneler geçtikçe protezlerde bollaşma ve oynama görülür.

Yıllarca kullanıldıktan sonra tam diş protezinde oynama veya bollaşma olursa, neler yapılmalıdır?
Zayıflamış ve kemik erimesiyle oluşmuş bollaşmalar ve oynamalar olduğunda var olan protez beslenerek tekrar uyumu sağlanabilir; değişiklik çok fazla olursa da tekrar yapılabilir.

Diş protezlerimde renkleşme ve kararmalar var, protezin aynısından yapılabilir mi?
Profesyonelce yapılan temizlik sonrasında, kararma ve renkleşme çıkmazsa; protezin kopyası yapılır, bunun için protez birkaç gün bırakılmalıdır.

Protez dişler kesmezse; dişlerin keskinleştirilmesi mümkün müdür?

Var olan protezin duruşu ve ayarları değiştirilmeye gerek kalmadan, sadece dişler değiştirebilir ve kullanılmaya başlayan yeni dişler, aşınmamış ve daha kesicidir.

Tam diş protezi yaptırmak için tüm dişlerimi kaybetmem zorunlu mu?

Tüm dişlerini kaybetmiş ve daha önce hiç kullanmamış hastaların alışmaları çok zordur. İki çenede de yeteri kadar kemik hacmi varsa kemiğin içine yerleştirilen implantlar üzerine yapılan protezleri kullanmak, tam protezlere kıyasla daha konforludur ve kullanımı daha kolaydır. İmplant destekli diş protezi, öncelikli olarak tüm dişlerini kaybetmiş hastalara yapılmalıdır.

Pepuza Dental - Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

Rakamlarla yıllık başarılarımız

00+

Mutlu Tedavi

00+

Uzman Hekim

00+

Doğru Teşhis

00+

Kazanılan Ödül

Hizmetlerimiz

Pepuza Dental - Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

Ağız ve Diş Sağlığı merkezi olarak bir çok konuda çözümler üretmekteyiz. Uzman kadromuz ve deneyimli personelimiz ile sizlerin hizmetindeyiz.

  • Alanında uzman hekimler
  • Deneyimli personeller
  • Doğru teşhis ve çözümler
Tüm Tedaviler

Dental Implant
Tedavisi

Dental İmplant hastanın eksik dişlerin yerine cerrahi yöntemle...

Devamı

Estetik Gülüş
Tasarımı

Kişinin gülümsemesinin kendine özel hale getirilmesine gülüş tasarımı denir.

Devamı

Kanal
Tedavisi

Kanal tedavisi genelde ağrılı bir uygulama olarak görüldüğünden...

Devamı

Zirkonyum Diş
Kaplama

Beyaz renkli, sert bir metal olan zirkonyum elementi...

Devamı

Pepuza Dental
Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

Mesai saatleri içerisinde uzman hekimlere ve personellere danışabilirsiniz.

+90 362 230 38 85 +90 507 555 1919
Blog

Blog Yazıları

Hekimlerimizin yazdığı makaleler sizlere faydası olacak ve bilgilendirecektir.

Bebek ve Çocuklarda Ağız Bakımı Nasıl Olmalıdır?
30.07.2023

Bebek ve Çocuklarda Ağız Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Çocukların sağlığı hepimizin için çok önemlidir. Her anne ve baba için bebek ve çocuklarda ağız bakımı nasıl yapılmalı sorusu ise en önemli sorulardan birisidir.

Devamı
Diş İpi Kullanmanın Faydaları Nelerdir?
30.07.2023

Diş İpi Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Ağız ve diş sağlığı için diş fırçalamak en önemli uygulamalardan birisidir.

Devamı
Diş Beyazlatma Nedir, Yan Etkisi Var Mıdır?
30.07.2023

Diş Beyazlatma Nedir, Yan Etkisi Var Mıdır?

İnsanlarda sağlıklı ve beyaz dişler hem sağlık hem de estetik açıdan büyük bir önem taşımaktadır.

Devamı