Bebek ve Çocuklarda Ağız Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Çocukların sağlığı hepimizin için çok önemlidir. Her anne ve baba için bebek ve çocuklarda ağız bakımı nasıl yapılmalı sorusu ise en önemli sorulardan birisidir.
DevamıSabit protez uygulanamıyor ve çok sayıda diş eksikliği söz konusuysa, hassas bağlantılı diş protezleri çözüm olabilir. Bu protezlerin uygulaması için mevcut dişlere kaplama ile yuvalar yapılır ve protezler bu yuvalara oturtulur. Protezin uygulanması için çenede mutlaka 5-6 dişin olması gerekir. Bu protezler, yaklaşık 5 seansta hazır hale gelir; protezin tutunduğu diş sonradan çekilirse, protezin de yenilenmesi gerekir.
Gizli tutucular ile dişlerdeki yuvalara oturtulduğundan ‘çıtçıtlı protezler’ olarak adlandırılır. Eksik dişlerin çok olduğu ve tedavisi sabit protezle yapılamayan durumlarda gerçekleştirilen diş protezidir.
Tam protezlerin temizliği ile aynıdır ve akar su altında fırça ve sabun yardımıyla yapılır. Bunun yanında protezlerin kendi özel fırçaları ve diş fırçası yardımıyla da temizlik yapılabilir. Bunun dışında birçok markanın temizleyici tabletleri vardır, bir su kabına atılarak tablet ile protez bekletilerek de temizlenebilir. Temizlik için diş macunu kullanılmamalıdır.
Çıtçıtlı protezlerde de parsiyel protezde olduğu gibi çenelerden geçen metal parçaları vardır. Bu parçaların varlığı ilk zamanlarda zor olabilir, belirli bir süre geçtikten sonra, hasta bu protezleri kendi dişiymişçesine rahat bir şekilde kullanabilir.
Yumuşak doku ve mevcut dişlerden destek alınıp yapılan çıtçıtlı protezlerde problem çıkmaz ve ısırma, öğütme ve kesme işlemlerini rahat bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Protezin yerinden çıkmasını önleyen yuvalar içerisine oturtulmuş kısımları vardır, bu sayede yemek esnasında hareket etmezler. Yalnız zamanla hassas bağlantılı lastik kısmında gevşeme gerçekleşebilir, bu da kolaylıkla değiştirilebilir.
Protezlerin dişlerden destek alacağı hassas bağlantılı kısımlar; protezin içinde bulunduğundan kancalı protezlere göre görümünü çok daha estetiktir.
Hassas bağlantılı protezde de parsiyel diş protezlerinde olduğu gibi kaide kısmı ve dişler kolaylıkla tamir edilebilir, hassas bağlantıların içindeki lastikler gevşerse değiştirilebilir; fakat hassas bağlantı kısımları kırılırsa tamiri zorlaşır.
Kırığın boyutu ve şekline göre değişmektedir ve tamiri yaklaşık 1 veya 2 günde gerçekleşir. Parsiyel protezlere ve tam protezlere benzer olan çıtçıtlı protezler, genel olarak kırık olan protez dişlerin tamiri şekli ve boyutu itibariyle değişkenlik göstermesine karşın 1 veya 2 günde yapılır.
Şeker hastaları da dahil hemen her hastaya uygulanabilir. Yalnız işlemden sonra ağızda yaralar ve vuruklar olur; bunların iyileşmesi uzun sürebilir ve ağızda kuruluk olur. Bunun için de özel jeller ve yapay tükürük kullanılabilir.
Hassas bağlantılı protezlerde kemik dokusu hacminden çok, mevcut dişlerin sayısı, boyutu ve sağlamlığı önemlidir.
Hastaya öncelikle alerji testi yapılarak nelere alerji olduğu saptanmalıdır. Hassas bağlantılı protezlerde, akrilik ve metal malzeme kullanılır; metale alerjisi olanlarda hangi metal olduğu belirlenip, başka bir metalle uygulama yapılmalıdır. Ancak çıtçıtlı protez malzemesi olan akriliğe karşı alerjisi olanlarda protez kullanımı yapılamaz; böyle bir durumda implant destekli protezler kullanılmalıdır.
Dişlerde hazırlanan yuvalara oturmak zorunda olan hassas bağlantılı protezler ile mevcut dişler kaplanmalıdır.
Diş eksikliği çok olanlarda mevcut dişlerden yararlanarak sabit protez uygulaması yapılamıyorsa ya hareketli protez (parsiyel protez ve hassas bağlantılı protez) yapılmalı ya da sabit diş protezi için çene kemiği içerisine dentalimplant yerleştirilmesi gerekir. Takıp çıkarma sırasında hareketli protezlerin dişlere uyguladığı travmayla çene kemiklerinde erimeler olabilir, bu nedenle diş sayısında çok eksikliği olanlarda, sabit protez yapılması en sağlıklı tedavidir.
Mutlu Tedavi
Uzman Hekim
Doğru Teşhis
Kazanılan Ödül
Ağız ve Diş Sağlığı merkezi olarak bir çok konuda çözümler üretmekteyiz. Uzman kadromuz ve deneyimli personelimiz ile sizlerin hizmetindeyiz.
Kişinin gülümsemesinin kendine özel hale getirilmesine gülüş tasarımı denir.
DevamıMesai saatleri içerisinde uzman hekimlere ve personellere danışabilirsiniz.
+90 362 230 38 85 +90 507 555 1919Hekimlerimizin yazdığı makaleler sizlere faydası olacak ve bilgilendirecektir.
Çocukların sağlığı hepimizin için çok önemlidir. Her anne ve baba için bebek ve çocuklarda ağız bakımı nasıl yapılmalı sorusu ise en önemli sorulardan birisidir.
DevamıAğız ve diş sağlığı için diş fırçalamak en önemli uygulamalardan birisidir.
Devamıİnsanlarda sağlıklı ve beyaz dişler hem sağlık hem de estetik açıdan büyük bir önem taşımaktadır.
DevamıWhatsApp üzerinden danışmanımız ile direkt olarak görüşme sağlayın. Sorularınızı cevaplayalım.